26 Eylül 2010 Pazar

Hayvanlar ve Deneyler

Hayvanlar üzerinde test yapan markalarla ilgili ne kadar bilginiz var? Dahası, hayvanlar üzerinde yapılan testler hakkında ne kadar bilginiz var? Pekiyi, hayvanlar üzerinde test yapılmazsa ne yapılabilir sorusunun cevabını biliyor musunuz? Bu ve buna benzer soruların tüm cevaplarını burada bulabilirsiniz.

Ama bir kaç tane çarpıcı deney gerçeğini yüzünüze çarpmak istiyorum izninizle: (kaynak:shac)

  • Şu an piyasada bulunan en az 50 farklı ilac deney hayvanlarında kansere sebep olmuştur. Bunların kullanılmasına izin verilmesinin sebebi hayvan deneylerinin geçersiz olduğununun kabul edilmesidir.
  • Hayvanlar üzerinde yapılan deneylerin, insanlar ve hayvanlar arasındaki anatomik ve biyolojik farklılıklar sebebiyle yanıltıcı olup olmadığı sorulduğunda, doktorların %88’i yanıltıcı olduğu konusunda hemfikir olmuştur. 
  • Hayvanlar üzerinde yapılan deneylere göre, limonata ölümcül derecede zehirli; arsenik, ağıotu ve botulin ise “güvenli” bulunmuştur.
  • Reçeteli ilaç tedavilerinin yan etkilerinden dolayı bu ilaçları kullanan hastaların %40’ı zarar görmektedir.
  • Piyasaya sürülmüş olan 200.000’in üzerinde ilacın pek coğu şu anda piyasadan geri çekilmiştir. Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre 240 ceşit ilaç “gerekli”dir.
  • Aspirin, digitalis (kalp ilacı), insulin (hayvanlarda özürlü doğumlara sebep olmuştur), penisilin ve insanlar üzerinde kullanılması güvenli diğer ilaçlar hayvanlar üzerinde yapılan deneylerde başarısız olmuştur..Hayvan deneyleri doğru ve kesin sonuç veriyor olsaydı bu ilaçların tamamı yasaklanmış olurdu.
  • Thalidomid üreticleri mahkemeye çıkartıldığında, çok sayıda uzmanın hayvan deneylerinin insan ilaçlarında güvenilir sonuç vermediği konusunda fikir birliği sağlaması sonucunda beraat edebilmişlerdir.
  • Hayvan deneylerinin yerini alabilecek en az 450 metod bulunmaktadır.
  • Morfin insanlar üzerinde uyuma etkisi yaratırken, kedilerde heyecan yaratmaktadır.
  • Hastanede bulunan her altı hastadan biri, hayvan deneylerinde güvenli bulunduğu için kullanılan ilaçlardan dolayı hastanededir.
  • Tüm dünyada bir saniye içinde deney laboratuvarlarında en az 22 hayvan ölmektedir. İngiltere’de her beş saniyede bir hayvan deneylerde hayatını kaybetmektedir.
  • Doğum kontrol hapları insanlar üzerinde kanı pıhtılaştrıcı etkiye sahipken, köpekler üzerinde tam tersi bir etki yaratmaktadır.
  • Aspirin insanlarda ağrı kesici olarak kullanılmaktadır. Fare, tavşan ve sıçanlarda ise doğum özürlü doğumlara sebep olmaktadır.
  • Hayvan deneylerinde ispatlanamadığı için benzen’in insanlarda kansere sebep olduğu, araştırmacılar tarafından uzun süre kabul edilmemiştir.
  • By-pass ameliyatları köpekler üzerinde bir sonuç elde edilemediğinden yıllarca yapılamamış ve beklemeye alınmıştır.
  • Hayvanlar üzerinde yapılan deneylere güvenilecek olunsaydı, şu anda hala insanların C vitaminine ihtiyacı olmadığına, sigaranın kansere sebep vermediğine ve alkolün akciğere zarar vermediğine inanıyor olurduk.
  • Hayvanlar üzerinde zararlı bir etkisi olmamasından ötürü, Asbest’in insanlarda hastalık yarattığı yıllarca inkar edilmiştir.
  • Maymunlar üzerinde yapılan deney sonuçlarından dolayı , cocuk felci araştırmacıları bu hastalığa nasıl yakalanıldığı konusunda yıllarca yanlış yönlendirilmişlerdir.



Ama ben daha vicdani bir soru sormak istiyorum: Şu fotoğraflara bir bakın, lütfen hepsine bir bakın. Uzun süre gözgöze gelebilir misiniz onlarla? Deneyin...









Şimdi bu fotoğrafların üzerinizdeki etkisinden bahsedelim. Utanç? Vicdan azabı? Acıma? Pekiyi ya empati? Onlarla empati kurabilir misiniz?

Bir bulldog, daha güzel görünsün diye üstünüzde acı veren testler yapılsa? O testin sonucunda kör kalsanız, saçlarınız dökülse, dahası ölseniz? Yapar mıydınız bunu? İzin vermezdiniz elbette. Bağırır, çağırır, bildiğiniz her dilde yardım isterdiniz. Pekiyi ya kimse dilinizden anlamasaydı? Tüm çığlıklarınıza rağmen 3 bulldog her gün gelip sizi teller arkasından çıkartıp, yni bir teste alsaydı? Sanırım gerisini duymak istemeyeceksiniz.

Öyleyse lütfen ama LÜTFEN, bu testlere dur diyelim. Bu testlere hayır demenin en direkt yolu, hayvanlar üzerinde testler yapan markalara başlayan protestolara katılmanız.

TEST YAPMAYAN MARKALAR
Benetton kozmetik ürünleri
Avon
Beiersdorf (Nivea, Eucerin),
Chanel
Clarins
Clinique Laboratories

Dermalogica

Ecem Naturel Kozmetik (Owo)

Estee Lauder
Hello Kitty
Lesa kedi-köpek mamaları (Goody, Champion)
Lush Cosmetics
Oriflame
Revlon

Sodasan
Solgar Vitamin

Tommy Hilfiger


TEST YAPAN VE PROTESTO EDİLEN MARKALAR
Braun (Gillette)
Colgate – Palmolive
L’oreal
Biotherm
Cacharel
Garnier Fruc.
Giorgio Armani
Helena Rubinstein
Lancôme
Maybelline
Ralph Lauren
Vichy
Max Factor
Oral-B
Pantene
Pfizer
Procter & Gamble
3M
Unilever
S.C Johnson (OFF! sivrisinek kovucu ve Oust ev parfümü)
Reckitt Benckiser (Veet epilasyon ürünleri)
Henkel – Schwarzkopf
Johnson & Johnson
Neutrogena
Givenchy
Calvin Klein
Vaseline
Dove
Alcon (ilaç firması)
Sensodyne (diş macunu)
Maybelline
Adidas (kozmetik)
Davidoff
JOOP!
Lancaster
Protex (sabun)
Ajax

Adidas
Max Factor
Pantene
Pfizer
Unilever
Axe
Dove
Polo
Neutregena


4 yorum:

  1. son 2yıldır, hayvanlar üzerinde test yapan ürünlerden uzak duruorum...
    ama bu cok zor, gercekten!
    facebook sayfamda bu deneylerle ilgili yazılar paylasıyorum ama evinde hayvan besleyen bir arkadasımın bile, bu olaya dikkat etmeden bu ürünlerin cogunu kullanıyor olması, bu markaları protesto edebilecek insanların ne kadar az olabileceğinin göstergesi sanki

    YanıtlaSil
  2. Merhabalar, uzun süredir bu konu üzerinde araştırmalar yapıyor, bilgi topluyorum. Avon artık petanın yapanlar listesinde onu belirtmek isterim, duyarlılığınız için de tebrikler, insanlar bize deli gözüyle bakıyor artık zamanımızda..

    YanıtlaSil
  3. Merhaba,
    konuyla ilgili bu gün bloğumda bir yazı yayınlacağım googla da görsel ararken sizin bloğunuza denk geldim izniniz olursa fotoğraflardan bir kaçını blog linkinizi vererek paylaşmak istiyorum.
    hazioz.blogspot.com

    YanıtlaSil
  4. Çok şaşırdımm ! Yazık gunahh ya bu hayvanlaraaa ! Üzüldüm cok ..Dikkat etmek lazımmm..
    sevgiler :*

    YanıtlaSil